Biomasa 2017-04-05T16:05:33+01:00

Biomasa

Peči na polena

Starejše peči na polena imajo nižji izkoristek, ki se giblje okoli 55% do 70%. Novejše peči na polena imajo novo tehnologijo in njihov izkoristek se giblje nad 90%. Starejše peči imajo naravni vlek in ni mogoče regulirati hitrosti izgorevanja, kar povzroča manjši izkoristek ali po domače toplota nam uhaja skozi dimnik. Novejše peči na polena imajo prisilni vlek z vgrajenimi ventilatorji, ki dovajajo zrak za popolno izgorevanje, izkoristki so boljši; nad 90% (tehnologija razplinjevanja zgorevanja), delovanje kotla med 50% do 100% nazivne toplotne moči, popolno izgorevanje (manj pepela) elektronsko uravnavanja zraka s pomočjo lambda sonde. Novejšo peč na lesena polena se poveže s hranilnikom  toplote, ki shrani presežno toploto iz kotla in jo odda v ogrevalni sistem, ko kotel ne obratuje.

Peči na sekance

Sekanci so kosi sesekanega lesa (les nižje kvalitete). Pri sekancih je zelo pomembna njihova kvaliteta oziroma vlažnost.  Njihova vlažnost naj bi bila okoli 20%, sekanci z vlažnostjo nad 30% so podvrženi gnitju in trohnenju. Peči na sekance so lahko primerljive s pečmi na olje ali plin, saj zagotavljajo samodejno doziranje sekancev in omogoča tudi samovžig, kar je dobro za pripravo tople sanitarne vode tudi poleti. Peči na sekance imajo avtomatsko odstranjevanje pepela, kar dodatno povečuje udobje ogrevanja, saj moramo ob polni obremenitvi peči, posodo s pepelom očistiti le vsake na 4 tedne. Peči na sekance imajo optimalno zgorevanje med 30% in 100% nazivne toplotne moči. Vgradnja hranilnika toplote je obvezna. Pri izbiri peči na sekance je potrebno izbrati tudi primerno velikost skladišča za sekance, saj potrebujemo zalogo za vsaj polletno porabo goriva. Prednosti peči na sekance je, da omogoča popolno avtomatizacijo ogrevanja. Slabost pa je v tem, da je začetna investicija visoka ter, da potrebujemo prostor za skladiščenje večje količine sekancev.

Peči na pelete

Paleti so stiskanci čistega lesa, njihova kurilna vrednost je v primerjavi s sekanci večja. Izkoristki peči na pelete se gibljejo med 88% in 95%. Dostava goriva (pelet) je podobna kot pri kurilnem olju, saj vam jih dostavijo s tovarnjakom in prečrpajo v vaš zalogovnik peletov. Ta mora ustrezati določenim predpisom. Najpogostejši način dovajanja peletov  v peč na sekance je s pomočjo podajalnega polža. Obstaja tudi možnost dovajanje peletov v kotel s pnevmatskim sesanjem, kar pa podraži investicijo. Za nizkoenergijske hiše potrebujemo peči moči do 15kW, ki obratujejo v nižjem temperaturnem režimu 40/30 stopinj celzija in so primerni tudi za talno ogrevanje. Prednosti peletov je, da je njihova kakovost standardizirana, ogrevanje s peleti pa popolnoma avtomatizirana. Prav tako je transport enostaven, zahtevan je manjši skladiščni prostor. Slabost peletov je, da raba lesa ne omogoča direktne rabe lesa iz lastnega gozda, velika absorcija vode, potrebno skladiščenje v suhih prostorih in sorazmerno visoka cena peletov na kilogram.